READING

Απόκλιση στα στατιστικά. Blogger vs Google Analyti...

Απόκλιση στα στατιστικά. Blogger vs Google Analytics

Οι περισσότεροι από εσάς κατανοώντας την μεγάλη σημασία που παίζει η χρήση ενός εργαλείου ανάλυσης επισκεψιμότητας, στην πορεία του ιστολογίου σας, αποφασίζετε να εγκαταστήσετε το google analytics και σιγά σιγά να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον του και όλες εκείνες τις έξτρα πληροφορίες που σας δίνει.

Και φυσικά ανακαλύπτοντας όλες εκείνες τις καινούργιες δυνατότητες και τα στατιστικά που σας δίνει το μέσον έχετε και πολλές απορίες, υπάρχει όμως ένα γεγονός που κάνει εντύπωση σε ΟΛΟΥΣ σας…

Οι ερώτησεις που μας κάνετε λοιπόν πιο συχνά τις πρώτες μέρες, που έρχεστε σε επαφή με το Analytics είναι: Γιατί οι επισκέψεις σας μειώθηκαν;  Γιατί έχουν τόσο μεγάλη διαφορά τα νούμερα που σας δίνει ο Blogger σε σχέση με αυτά που σας δίνει το Analytics; Και Ποιά είναι τα πιο “σωστά νούμερα” ;

Ξεκινώντας λοιπόν θα ήθελα να σας καθησυχάσω και να σας πω ότι οι επισκέψεις σας δεν μειώθηκαν, λόγω του google analytics. Η μεγάλη απόκλιση που παρουσιάζουν τα νούμερα, που σας δίνουν οι 2 διαφορετικές πλατφόρμες, έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους καταμέτρησης των στατιστικών του blogs σας.

Το σύστημα που χρησιμοποιεί ο Blogger, μετράει όχι μόνο τα άτομα αλλά και τις επισκέψεις από διάφορα Bots και crawlers.  Αυτά είναι αυτοματοποιημένα “προγράμματα” που επισκέπτονται συνεχώς τις διάφορες διευθύνσεις ιστού, εκ μέρους των μηχανών αναζήτησης (google, bing κτλ) κατά κύριο λόγο, και σαρώνουν το περιεχόμενο σας.  Υπάρχουν επίσης τέτοια αυτοματοποιημένα προγράμματα τα οποία επισκέπτονται το ιστολόγιο σας με σκοπό να “ψαρέψουν” διευθύνσεις email κτλ.

Η πλατφόρμα του blogger λοιπόν, προσμετρά όλες αυτές τις επισκέψεις των Bots στα στατιστικά που σας παρουσιάζει, οπότε όπως καταλαβαίνετε προκύπτει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους αριθμούς που βλέπετε στο analytics. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο Blogger μετράει και τις δικές σας επισκέψεις, φτάνουμε στην τεράστια απόκλιση των στατιστικών, που όλοι παρατηρείτε καθημερινά.

Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτηση σας. Δεν υπάρχουν “σωστά” και “λάθος” νούμερα. Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι καταμέτρησης. Αν όμως θέλετε πραγματικά να ξέρετε τι γίνεται στο blog σας και με αυτό τον τρόπο να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την εμπειρία των αναγνωστών σας… τότε ενεργοποιήστε σήμερα κι όλας τα Analytics.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το google Analytics δες εδώ.

 


Είμαι η Ανθή, co-founder στην εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών WebHippies και εμπνεύστρια του all4blogs.gr. Στο all4blogs θα βρείτε άρθρα μου σχετικά με την προώθηση, βελτίωση και ανάπτυξη του blog σας.

RELATED POST

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.