READING

Τα 6 σημεία κλειδιά που θα πρέπει να προσέξετε στο...

Τα 6 σημεία κλειδιά που θα πρέπει να προσέξετε στο blog σας

Η διαδικασία κατασκευής ενός blog έχει πολλά κοινά σημεία με την κατασκευή ιστοσελίδων. Σίγουρα μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία για την κατασκευή του blog σας, αλλά αν θέλετε να προσπαθήσετε μόνοι σας, παρακάτω θα βρείτε 5 σημεία κλειδιά που θα πρέπει να προσέξετε.

1.Ταχύτητα

Η ταχύτητα ενός blog είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία του blog σας, μια απλή αρχή που πολλοί έλληνες bloggers αδυνατούν να κατανοήσουν. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό;

Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό εγκατάλειψης ξεπερνά το 40% όταν η σελίδα καθυστερεί να φορτώσει  πάνω από 3 δευτερόλεπτα.

Και αυτό αυξάνεται όσο το site αργεί να ολοκληρώσει την φόρτωση του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το blog σας είναι πολύ αργό, ο επισκέπτης δεν θα περιμένει και θα κλείσει το παράθυρο. Σκεφτείτε πόσο κόπο κάνετε για να δημιουργήσετε, να ανεβάσετε και να προωθήσετε το περιεχόμενο σας και τελικά μπορείτε να χάσετε τους μισούς και παραπάνω αναγνώστες σας, εξαιτίας της ταχύτητας.

Οι λόγοι που επιβαρύνουν την ταχύτητα ενός site είναι πολλοί. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι το hosting, οι υπερβολικά φορτωμένες σελίδες, οι τεράστιες φωτογραφίες και τα διάφορα scripts που προσθέτουν χρήσιμες και μη  λειτουργίες. Επίσης πολλές πλατφόρμες δωρεάν blogging όπως πχ το blogspot έχουν περιορισμούς στο μέγεθος και στην ταχύτητα των δεδομένων που εμφανίζει μια σελίδα.

Θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο τον αριθμό των scripts, το μέγεθος των εικόνων και το περιεχόμενο της αρχικής σας σελίδας.

Τέλος, στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια το ποσοστό των χρηστών που χρησιμοποιεί κινητές συσκευές όπως tablets και smartphones έχει ξεπεράσει τους χρήστες η/υ. Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές είναι low-budget συσκευές και η επεξεργαστική τους ισχύς είναι περιορισμένη σε σχέση με έναν Η/Υ, γεγονός που κάνει πιο δύσκολο το άνοιγμα αλλά και την περιήγηση σε μια κακοσχεδιασμένη ή υπερβολικά φορτωμένη ιστοσελίδα.

2.Typography

Ένα από τα πιο βασικά (αν όχι το βασικότερο) στοιχεία του blog σας είναι οι γραμματοσειρές. Μέσα από τις γραμματοσειρές παρουσιάζετε τη δουλειά σας στο κοινό σας και μέσα από αυτές αλλάζετε ύφος και τόνο στο κείμενο σας. Για αυτό το λόγο και οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή ιστοσελίδων επενδύουν στην εκπαίδευση προσωπικού τους σε θέματα Typography και πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν και ξεχωριστά τμήματα μόνο για αυτό το κομμάτι.

Αν και δεν μπορούμε στα πλαίσια ενός άρθρου να αναλύσουμε το πώς θα επιλέξετε γραμματοσειρές μπορούμε να σας πούμε μερικές βασικές συμβουλές και πρώτα απ όλα θα πρέπει οι γραμματοσειρές να ταιριάζουν μεταξύ τους και συνολικά στο ύφος του blog.

  • Χρησιμοποιείστε maximum 2 με 3 γραμματοσειρές σε όλο το blog σας και δώστε χρόνο στην επιλογή τους. Δοκιμάστε να διαβάσετε το κείμενο σας με κάθε μια από τις επιλογές σας.
  • Όλες οι γραμματοσειρές σας θα πρέπει να έχουν και ελληνικούς χαρακτήρες (εφόσον blogαρετε στα Ελληνικά). Πολλοί bloggers κάνουν αυτό το λάθος στην Ελλάδα και κυρίως στην πλατφόρμα του blogspot που δεν υποστηρίζει πολλές ελληνικές γραμματοσειρές (πέραν αυτών που είναι διαθέσιμες στο Google Fonts και αυτό με την χρήση κώδικα). Το αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν τα μισά γράμματα μιας λέξης ή φράσης με μια γραμματοσειρά και τα άλλα μισά με άλλη.
  • Η γραμματοσειρά μέσα σε ένα άρθρο πρέπει να είναι ίδια και να έχει ένα μέγεθος, εκτός από τα σημεία που θέλουμε να δώσουμε έμφαση όπως πχ blockquotes ή τίτλοι παραγράφων.


3.Σύνταξη και μορφοποίηση

Μετά την επιλογή των σωστών γραμματοσειρών η στοίχιση, οι παράγραφοι, η ορθογραφία και τα σημεία στίξης καθορίζουν (μεταξύ άλλων) κατά πόσο το κείμενο σας είναι ευανάγνωστο. Η κακή και πρόχειρη μορφοποίηση ενός κειμένου αποθαρρύνουν τους αναγνώστες και δίνουν την εντύπωση της προχειροδουλειάς.

Το κείμενο σας θα πρέπει να είναι πάντα ευανάγνωστο και να μην κουράζει.

  • Επιλέξτε πλήρη ή αριστερή στοίχιση για το κυρίως κείμενο του άρθρου σας και μεσαία ή quote για σημαντικές προτάσεις.
  • Χωρίστε το κείμενο σας σε λογικές παραγράφους για να διευκολύνετε την ανάγνωση αλλά και την κατανόηση του.
  • Προσέξτε την ορθογραφία σας. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά γι’αυτό υπάρχει και ο ορθογραφικός έλεγχος.
  • Χρησιμοποιείστε τα σημεία στίξης σωστά, για να ορίσετε το νόημα των προτάσεων αλλά και να είναι εύκολη η ανάγνωση του.
  • Δοκιμάστε να διαβάσετε το κείμενο φωναχτά για να καταλάβετε αν το κείμενο σας είναι σωστά δομημένο και δεν κόβει την ανάσα του αναγνώστη.
  • Αφήνετε πάντα κενό μετά το σημείο στίξης και ποτέ πριν (το ανάποδο έχει μείνει από τις γραφομηχανές ως συνήθεια και είναι λάθος).
  • Αποφύγετε υπερβολές από ενθουσιασμό με τα σημεία στίξης όπως (πχ αποσιωπητικά παντού και με τυχαίο αριθμό τελείων…)
  • Αποφύγετε υπερβολές με τα μεγέθη και τα χρώματα των γραμματοσειρών.

4.Κενός χώρος

Ο κενός χώρος είναι κάτι στο οποίο δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία και συμβάλει σημαντικά στην ευκολία χρήσης και πλοήγησης μιας ιστοσελίδας. Ιδίως όταν χρησιμοποιούμε κινητές συσκευές, αν τα στοιχεία μεταξύ τους είναι πολύ κοντά, δυσκολεύουν τον χρήστη.

  • Αφήστε αρκετό χώρο γύρω από κάθε στοιχείο του blog σας. Για να είναι ευανάγνωστο και εύκολο να αλληλεπιδρούν οι χρήστες με όλα τα στοιχεία του blog.
  • Αφήνετε πάντα το ίδιο κενό ανάμεσα στις παραγράφους και ανάμεσα σε εικόνες και κείμενο.

5.Επιλογή και συνδυασμός χρωμάτων

Η επιλογή και ο συνδυασμός των χρωμάτων αποτελούν για τους επαγγελματίες του χώρου βασικό, πυλώνα κατά την κατασκευή ιστοσελίδων. Η σωστή επιλογή μπορεί να αναδείξει το layout και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ενώ η λάθος επιλογή σχεδόν πάντα κερδίζει όλη την προσοχή του επισκέπτη.

  • Χρησιμοποιείστε το πολύ 2 με 3 χρώματα στα γραφικά στοιχεία του blog σας. Καλό θα είναι να έχετε ένα γενικό χρώμα που σας αρέσει, ένα χρώμα που θα παροτρύνει τον χρήστη να αλληλεπιδράσει με το στοιχείο που θέλετε (πχ ένα κόκκινο κουμπί subscribe to newsletter), και ένα χρώμα που θα μειώνει την έμφαση ενός στοιχείου έτσι ώστε να επικεντρώνετε η προσοχή του αναγνώστη  στα υπόλοιπα στοιχεία  που θέλετε (πχ ένα απαλό γκρι για την πηγή του άρθρου)
  • Επιλέξτε χρώματα που ταιριάζουν μεταξύ τους για να αποφύγετε η εμφάνιση του blog σας να γίνει κιτς και να μοιάζει με πανηγύρι. Υπάρχουν εργαλεία όπως το https://coolors.co/ που μπορούν να σας βοηθήσουν με την επιλογή των χρωμάτων με την δημιουργία μιας παλέτας.

6.Photography

Οι περισσότεροι χρήστες σήμερα λόγο του τεράστιου όγκου πληροφορίας που τους παρουσιάζεται όταν σερφάρουν στο internet, σκανάρουν το περιεχόμενο πριν το διαβάσουν. Σκεφτείτε όταν σερφάρετε στο facebook σε ποία στοιχεία πέφτει το μάτι σας.

  • Οι φωτογραφίες σας θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και το μέγεθός τους να ταιριάζει στο layout του blog σας.
  • Επίσης θα πρέπει να είναι συμπιεσμένες σωστά και να μην είναι πάρα πολλές.
  • Προσέξτε οι φωτογραφίες σας να έχουν πάντα το σωστό λόγο διαστάσεων και να μην φαίνονται “ζουπιγμένες”.

Τα παραπάνω ελπίζω να σας βοηθήσουν κατά την δημιουργία ή την βελτίωση του blog σας. Αν θέλετε να αναλάβουμε για σας την δημιουργία του blog σας, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.


Είμαι ο Χαψής Γιώργος, co-founder στην εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών WebHippies. Στο all4blogs θα βρείτε άρθρα μου με τεχνικές κυρίως συμβουλές και ιδέες σχετικά με το πως θα βελτιωθείτε στο blogging

RELATED POST

  1. Σίσσυ

    8 Σεπτεμβρίου

    Πολύ ενδιαφέρουσες οι αναρτήσεις σας, δηλώνω φαν! Έβαλα κι εγώ με τη σειρά μου το banner σας στο blog μου και το λάτρεψα! https://invogueissues.blogspot.com/

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.