Εισαγωγή στο SEO για Bloggers

Κάθε φορά που αναζητάμε κάτι στις μηχανές αναζήτησης, συνήθως όλοι μας προτιμάμε να κάνουμε κλικ στα πρώτα αποτελέσματα. Σχετική έρευνα που έγινε από την Slingshot SEO το 2011, μας δείχνει ότι από την πρώτη θέση των αποτελεσμάτων έρχονται στο site μας το 18,2% των επισκεπτών  μιας αναζήτησης και ακολουθεί η δεύτερη θέση με 10,1%, η τρίτη με 7,2%, η τέταρτη θέση με 4,8% και ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες θέσεις με ποσοστό  κάτω από 2%. Πως βελτιώνουμε όμως τη θέση μας στις μηχανές αναζήτησης; Με αυτό που πιθανόν έχετε ακούσει όλοι σας ως SEO.

Search Engine Optimization με απλά λόγια λέγεται το σύνολο των διαδικασιών που μπορούν να εφαρμοστούν, στο site ή στο blog μας και σκοπό έχουν την βελτίωση της κατάταξης του, στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, σε αναζητήσεις με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά.

Τι είναι οι μηχανές αναζήτησης και πως λειτουργούν;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κατανοήσετε τις μηχανές αναζήτησης είναι να τις σκεφτείτε σαν μια τεράστια βάση δεδομένων με έναν εύκολο μηχανισμό, που “δίνει” απαντήσεις στους χρήστες.

Όταν ψάχνουμε κάτι online η μηχανή αναζήτησης, πρέπει να μας φέρει αποτελέσματα, τα οποία όχι μόνο είναι σχετικά με το ερώτημα που θέσαμε αλλά ταυτόχρονα να ξεχωρίσει ανάμεσα στα αποτελέσματα και να μας εμφανίσει πρώτο αυτό που είναι πιο “σημαντικό”

Για να το πετύχουν αυτό οι μηχανές βαθμονομούν τα site κατά την ένταξη τους στα ευρετήρια τους (crawling) με ένα συνδυασμό από κριτήρια, που σχηματίζουν τον αλγόριθμο βαθμονόμησης, ο οποίος τελικά αποφασίζει την σειρά των αποτελεσμάτων όταν γίνεται μια αναζήτηση.

SEO Structure

Oι ενέργειες που χρειάζονται για να κατατάξουν υψηλά το site μας, οι μηχανές αναζήτησης, χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις On-site και Off-site

On-site seo

Είναι όλες εκείνες οι ενέργειες που όπως καλά καταλάβατε κάνουμε “πάνω” στο site μας, ώστε να θέσουμε τα σωστά θεμέλια και τις βάσεις για να γίνει η σελίδα μας φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης. Εφαρμόζοντας λοιπόν τεχνικές on-site βελτιώνουμε την δομή του blog μας, ελέγχουμε για την ύπαρξη ή όχι διάφορων HTML στοιχείων / ετικετών, που έχουν θεσπιστεί, για να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις ιστοσελίδες και το περιεχόμενο τους στις μηχανές αναζήτησης, βελτιστοποιούμε τους τίτλους, τις περιγραφές, τις φωτογραφίες μας κτλ.

Off-site seo

Είναι όλες εκείνες οι ενέργειες που γίνονται “εκτός” του site μας, ώστε να βελτιώσουμε την θέση μας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσω του link building, της παρουσίας μας στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και του τι απήχηση έχουν οι αναρτήσεις μας σε αυτά. Το off-page seo είναι ένας τρόπος να δείξουμε στις μηχανές αναζήτησης πως βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος το ιστολόγιο μας.

Γιατί εμείς που έχουμε blog χρειαζόμαστε το SEO;

Το SEO χρειάζεται να γίνει στο ιστολόγιο σας, αν θέλετε να ανεβάσετε δραστικά την επισκεψιμότητα σας. Ενώ τα κοινωνικά δίκτυα φέρνουν αναγνώστες στο blog σας, εντούτοις αν θέλετε να προσεγγίσετε μεγάλο όγκο στοχευμένων επισκεπτών τότε το SEO είναι μονόδρομος!

Σε επόμενα exclusive άρθρα μας θα αναλύσουμε εκτενέστερα τις δυο μεγάλες κατηγορίες SEO και θα μοιραστούμε μαζί σας όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε και εσείς να βελτιώσετε την κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης.


Είμαι η Ανθή, co-founder στην εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών WebHippies και εμπνεύστρια του all4blogs.gr. Στο all4blogs θα βρείτε άρθρα μου σχετικά με την προώθηση, βελτίωση και ανάπτυξη του blog σας.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.