READING

Πως να διαλέξω την ιδανική γραμματοσειρά για το bl...

Πως να διαλέξω την ιδανική γραμματοσειρά για το blog μου;

 

 

Η επιλογή της ιδανικής γραμματοσειράς για το blog σας είναι ένα θέμα που δεν θα πρέπει να αφήσετε στην τύχη. Και αυτό γιατί η γραμματοσειρά καθορίζει όχι μόνο ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού αισθητικού αποτελέσματος αλλά δίνει και μια γενικότερη αίσθηση στον χρήστη, για το ύφος του blog σας.

Έτσι άλλη γραμματοσειρά θα πρέπει να διαλέξει κάποιος που διατηρεί ένα blog ποικίλης ύλης και άλλη γραμματοσειρά αυτός που έχει ένα food blog!

Με τόσες πολλές επιλογές όμως εκεί έξω ποια είναι η ιδανική γραμματοσειρά για το δικό σας ιστολόγιο και πως θα την ξεχωρίσετε;

Ας πάρουμε τα πράγματα λοιπόν από την αρχή.

Τι είναι η γραμματοσειρες;

Μια γραμματοσειρά (αγγλ. font) είναι σύνολο τυπογραφικών χαρακτήρων, σχεδιασμένων με γνώμονα τη μεταξύ τους αρμονία και ομοιομορφία για να αναπαραστήσουν ένα αλφάβητο. Συνήθως περιλαμβάνει τα γράμματα του αλφαβήτου, αλλά και μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης και κάποια σύμβολα.

Ποιες είναι οι οικογένειες (είδη) των γραμματοσειρών και ποια τα χαρακτηριστικά της καθεμίας;

Οι οικογένειες των γραμματοσειρών είναι 5 στο σύνολο.

  1. Serif
  2. Sans serif
  3. Fantasy 
  4. Cursive
  5. Monospace

 

Serif 

Είναι οι γραμματοσειρές που διαθέτουν μικρές “πατούρες” σε κάθε χαρακτήρα, και αποτελούν ιδανική επιλογή για αρχεία, ή σελίδες που προορίζονται προς εκτύπωση.

(Π.χ Times New Roman, Palatino Linotype, Georgia)

Sans serif

Είναι οι γραμματοσειρές που δεν διαθέτουν μικρές “πατούρες” σε κάθε χαρακτήρα. Αυτό τις κάνει ευκολότερες και πιο ξεκούραστες στο μάτι του χρήστη και αποτελούν ιδανική επιλογή για Site, blogs κτλ

(Π.χ Arial, Trebuchet MS, Verdana)

Fantasy

Είναι οι διακοσμητικές γραμματοσειρές. Αυτή η οικογένεια γραμματοσειρών δεν είναι συνήθως διαθέσιμη σε όλους τους υπολογιστές (εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις) και λόγω της ιδιαίτερης φύσης των χαρακτήρων είναι συνήθως δύσκολη στην ανάγνωση.

(Π.χ Old Town, Impact, Arnoldboecklin)

Cursive

Είναι οι γραμματοσειρές που μοιάζουν χειρόγραφες. Και αυτή η οικογένεια γραμματοσειρών δεν είναι συνήθως διαθέσιμη σε όλους τους υπολογιστές και λόγω της ιδιαίτερης φύσης των χαρακτήρων είναι συνήθως δύσκολη στην ανάγνωση.

(Π.χ Lucida Handwriting, Script MT, Comic Sans)

Monospace

Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν οι γραμματοσειρές καθορισμένου πλάτους. Δηλαδή ο κάθε χαρακτήρας καταλαμβάνει ακριβώς τον ίδιο χώρο. Οι συγκεκριμένες γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται συνήθως από προγραμματιστές.

(Π.χ Courier New, Lucidatypewriter, Fixed)

 

Συμπέρασμα:

Με βάση λοιπόν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των “οικογενειών” της κάθε γραμματοσειράς ιδανική επιλογή για το blog σας, θα ήταν μια sans serif γραμματοσειρά για τον κύριο όγκο του κειμένου και αν θέλετε να συμπεριλάβετε διακοσμητικά fonts καλό θα ήταν να περιορίσετε την χρήση τους μόνο στους τίτλους ή σε κάποια γραφικά στοιχεία.

 

Αφού βρήκαμε λοιπόν τα είδη των γραμματοσειρών που ιδανικά θα χρησιμοποιήσουμε στο ιστολόγιο μας, πάμε να αναλύσουμε και τους υπόλοιπους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το ιδανικό σας font-mate.

 

Read it!

Αν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε έστω και ένα χαρακτήρα ξεκάθαρα απλά δεν βρήκατε το ταίρι σας! Σκοπός σας είναι όχι να εκπαιδεύσετε τους αναγνώστες σας και εκείνοι με υπερπροσπάθεια να μάθουν να διαβάζουν την καινούργια σας γραμματοσειρά αλλά να κάνετε την ζωή τους πιο εύκολη επιλέγοντας ένα ξεκούραστο font.

 

Keep it simple!

Όπως σε όλα τα πράγματα προσπαθήστε και εδώ να κρατήσετε το μέτρο. 2 με 3 διαφορετικές γραμματοσειρές είναι υπεραρκετές για να τραβήξετε την προσοχή των αναγνωστών σας προς την σωστή κατεύθυνση χωρίς να φανεί σαν να κάνετε υπερπροσπάθεια.

 

The right tone!

Δεν ξέρω αν έχετε δει ένα video που ένας youtuber προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο “ακούγονται” κάποιες γραμματοσειρές. Αν και λιγάκι τραβηγμένο εντούτοις δείχνει με πολύ γλαφυρό τρόπο ότι έχουν και τα font το ύφος τους! Άλλα είναι πολύ επαγγελματικά, άλλα πιο ανάλαφρα και άλλα παιχνιδιάρικα έως και χαζοχαρούμενα. Επιλέξτε λοιπόν την γραμματοσειρά που ταιριάζει στο ύφος του δικού σας ιστολογίου και αυτό αυτόματα θα κάνει την επιλογή σας επιτυχημένη!

 

Best for your blog!

Τέλος ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα πρέπει να καθορίσει την επιλογή της γραμματοσειράς σας είναι το κατά πόσο εξυπηρετεί τον σκοπό της και τους στόχους που έχετε θέσει εσείς για το ιστολόγιο σας. Για παράδειγμα υπάρχουν απλές γραμματοσειρές που φαντάζουν ανιαρές στα μάτια κάποιων όμως τοποθετώντας τους στα σωστά σημεία ενός ιστολογίου, μπορούν να εξυπηρετήσουν άψογα τον σκοπό τους!

Πιο συγκεκριμένα σε μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Michigan διαπιστώθηκε ότι συνειρμικά οι άνθρωποι θεωρούν πως “ότι είναι δυσκολότερο να το διαβάσουν, είναι και πιο δύσκολο να το κάνουν“.

Το πείραμα είχε ως εξής: σε δύο ομάδες ατόμων δόθηκαν γραμμένες ακριβώς οι ίδιες “ασκήσεις”, και τους ζητήθηκε να υπολογίσουν τον εκτιμώμενο χρόνο, ολοκλήρωσης των ασκήσεων.

Η μοναδική διαφορά ανάμεσα στις ασκήσεις που δόθηκαν στις δύο ομάδες ήταν η γραμματοσειρά με την οποία ήταν γραμμένες. Στην μια περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ένα απλό font και στην άλλη μια πιο περίτεχνη γραμματοσειρά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που είχε λάβει τις ασκήσεις με την δύσκολη γραμματοσειρά θεώρησε ότι ο εκτιμώμενος χρόνος θα είναι διπλάσιος σε σχέση με την ομάδα που διάβασε τις ασκήσεις γραμμένες σε απλό font!

Στην ίδια μελέτη δόθηκαν δύο menu σε δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, γραμμένα ξανά το ένα με μια απλή γραμματοσειρά και το άλλο με μια πιο περίτεχνη. Και τους ζητήθηκε να καθορίσουν κατά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το μενού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κατάλογοι με την πιο δύσκολη γραμματοσειρά έδιναν την εντύπωση ότι ο chef χρειάζεται περισσότερες ικανότητες και ότι το μενού ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο.

Όλα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα πλεονεκτήματα της κάθε γραμματοσειράς και να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο αυτήν που οπτικά σας αρέσει αλλά αυτήν που δίνει ακριβώς την αίσθηση που θέλετε στους αναγνώστες σας.

Αν θέλετε να δείτε πώς να εγκαταστήσετε custom γραμματοσειρές στο blog σας δείτε το παρακάτω άρθρο:

Εγκαταστήστε custom fonts στον blogger.

Για να διαβάσετε όλη την έρευνα κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

if It’s Hard to Read, It’s Hard to Do (http://sitemaker.umich.edu/norbert.schwarz/files/08_ps_song___schwarz_effort.pdf)

 


Είμαι η Ανθή, co-founder στην εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών WebHippies και εμπνεύστρια του all4blogs.gr. Στο all4blogs θα βρείτε άρθρα μου σχετικά με την προώθηση, βελτίωση και ανάπτυξη του blog σας.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.