READING

Φτιάξε την δική σου Mailing list με το mailchimp.c...

Φτιάξε την δική σου Mailing list με το mailchimp.com

Στο σημερινό exclusive θα σας δείξουμε πώς θα φτιάξετε τη δική σας Mailing list με τη χρήση του mailchimp.com και πώς να εγκαταστήσετε την φόρμα εγγραφής στον blogger. Πριν όμως ξεκινήσουμε ας ξεκαθαρίσουμε το τι είναι η mailing list καθώς και τι ακριβώς κάνει το γνωστό gadget “Follow by Email” του blogger.

Η mailing list είναι μια λίστα με ονόματα και διευθύνσεις mail που συγκεντρώνονται με σκοπό την περαιτέρω επικοινωνία με τους αναγνώστες ενός site ή blog. Η επικοινωνία αυτή μπορεί να είναι κάποια ενημέρωση για νέο περιεχόμενο, κάποια προσφορά, η παροχή exclusive περιεχομένου όπως αυτό που διαβάζετε αυτή τη στιγμή ή απλά μια καλημέρα.

Αν θέλετε να μάθετε για τα πλεονεκτήματα της Mailing list δείτε το Μάθε γιατί να ξεκινήσεις την δική σου λίστα με emails ΣΗΜΕΡΑ! 

Πολλοί πιστεύουν ότι το “Follow by Email” gadget (Παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) που δίνει ο blogger κάνει την ίδια δουλειά αλλά ουσιαστικά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Με λίγα λόγια το gadget αυτό δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες σας να κάνουν εγγραφή και καθημερινά να λαμβάνουν ένα αυτοματοποιημένο mail με τις νέες αναρτήσεις εφόσον υπάρχουν. Δυστυχώς δεν έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε και να στείλετε mail μέσω αυτής της υπηρεσίας.

Για την δημιουργία μιας mailing list και την αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων υπάρχουν μερικές πλατφόρμες που μπορούν και δωρεάν να σας παρέχουν όλη την απαραίτητη λειτουργικότητα για το blog σας. Επιλέξαμε το mailchimp.com γιατί είναι απλό, γιατί μπορείτε δωρεάν να στείλετε 12000 mail το μήνα σε 2000 συνδρομητές και γιατί η φόρμα εγγραφής μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στον blogger.

Ξεκινάμε με την εγγραφή στην υπηρεσία από την σελίδα https://login.mailchimp.com/signup και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα mail.

  1. Συμπληρώνετε το mail, το username που θέλετε να έχετε και το password και κάνετε κλικ στο Create my account.

  2. Μπείτε στα mail σας και στο μήνυμα που θα λάβετε κάντε κλικ στο Activate Account.

  3. Συμπληρώστε το CAPTCHA και κλικ στο Confirm sing up.

  4. Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη σελίδα Let’s Get Started και κάντε κλικ στο Save and get started

Ο λογαριασμός μας είναι έτοιμος και βλέπουμε την αρχική σελίδα της υπηρεσίας. Για να προσθέσουμε την φόρμα εγγραφής στο blog μας πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε μια λίστα.

  1. Κλικ στο List από το πλευρικό μενού και κλικ στο κουμπί Create List πάνω δεξιά
  2. Συμπληρώστε τα στοιχεία της λίστας και κάντε κλικ στο Save

  3. Τώρα που δημιουργήσατε τη λίστα μπορείτε να πάρετε και την φόρμα εγγραφής κάνοντας κλικ στο βελάκι δίπλα στο Stats στο δεξί μέρος της σελίδας και έπειτα κλικ στο Signup Forms

  4. Επιλέγετε Embedded forms

  5. Επιλέγετε το στυλ που σας ταιριάζει και φυσικά μπορείτε να επιλέξετε όσα πεδία θέλετε να έχει η φόρμα σας και να πειραματιστείτε με την εμφάνιση της. Για το παράδειγμά μας θα επιλέξουμε την Classic. Κάνουμε αντιγραφή τον κώδικα που βλέπουμε στο πλαίσιο Copy/paste onto your site

  6. Η συνέχεια επί του ιστολογίου σας.  Από τον πίνακα ελέγχου του blog μας πάμε στην Διάταξη και επιλέγουμε Προσθήκη gadget στην περιοχή που θέλουμε να βάλουμε την φόρμα εγγραφής. Επιλέγουμε HTML/JavaScript,  κάνουμε επικόλληση τον κώδικα που νωρίτερα αντιγράψαμε και τέλος αποθηκεύουμε.

Η φόρμα μας είναι έτοιμη για να κάνουν εγγραφή οι αναγνώστες μας. Πάμε να δούμε τώρα πως στέλνουμε mail από το περιβάλλον του mailchimp.

  1. Από την αρχική σελίδα επιλέγουμε Create A Campaign

  2. Αμέσως ξεκινά ένας οδηγός που ζητά στοιχεία για την καμπάνια μας. Στο πρώτο βήμα επιλέγουμε Send to entire list ή δημιουργούμε ένα segment δηλαδή μια ομάδα από subscribers βασισμένη σε κριτήρια. Αν δεν έχουμε κανένα subscription θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να δώσουμε την δική μας διεύθυνση για δοκιμές.
  3. Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να ορίσουμε ένα όνομα για την καμπάνια. Οι υπόλοιπες επιλογές είναι συμπληρωμένες ήδη.
  4. Στο βήμα Design θα κληθείτε να διαλέξετε το πώς θα είναι εμφανισιακά το μήνυμα της καμπάνιας σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε έτοιμα templates ή να δημιουργήσετε ένα καινούργιο με τον email designer. Για το παράδειγμα μας θα επιλέξουμε ένα από τα έτοιμα. Επιλέγουμε λοιπόν Predesigned και ένα από τα templates.
  5. Εδώ είναι η καρδία του μηνύματός μας. Αντικαθιστούμε το περιεχόμενο με το δικό μας και το φέρνουμε στα μέτρα μας. Εάν θέλουμε μπορούμε να το  αποθηκεύσουμε σαν πρότυπο.  Στο τέλος κάνουμε κλικ στο Next.
  6. Στο επόμενο βήμα διαμορφώνουμε το μήνυμα μας για την περίπτωση που ο παραλήπτης δεν μπορεί να λάβει mail με γραφικά. Μπορούμε εύκολα να αντιγράψουμε το κείμενο μας κάνοντας κλικ στο Copy Text From HTML Mail.

  7. Το τελευταίο βήμα είναι ένα check list ελέγχου πριν την αποστολή. Εφόσον είναι όλα καλά κάνουμε κλικ στο Send για να στείλουμε άμεσα το μήνυμα μας ή κάνουμε κλικ στο schedule για να το προγραμματίσουμε για αργότερα.

Αυτές ήταν η διαδικασίες εγκατάστασης  και αποστολής ενός newsletter μέσω του mailchimp. Σε επόμενο exclusive θα δούμε πως θα εκμεταλλευτούμε την πλατφόρμα στο wordpress.com


Είμαι ο Χαψής Γιώργος, co-founder στην εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών WebHippies. Στο all4blogs θα βρείτε άρθρα μου με τεχνικές κυρίως συμβουλές και ιδέες σχετικά με το πως θα βελτιωθείτε στο blogging

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.