Comment Platforms: Disqus

Τα σχόλια στα blogs είναι κάτι παραπάνω από επικοινωνία με τους χρήστες. Είναι ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς μπορούν να περιέχουν από δυο τρείς φιλικές κουβέντες, μέχρι και ολόκληρες παραγράφους που συμπληρώνουν ή αντικρούουν το περιεχόμενο του άρθρου. Σε κάθε περίπτωση όμως όλοι οι bloggers θέλουν να βλέπουν τους κόπους τους να αποδίδουν και το κοινό να διαβάζει και να σχολιάζει τις σκέψεις, τις γνώσεις και τις απόψεις τους.

Σε όλες τις πλατφόρμες blogging υπάρχουν ενσωματωμένες δυνατότητες σχολιασμού και τις περισσότερες φορές η λειτουργικότητα τους είναι υπεραρκετή για να καλύψει  τις ανάγκες ενός «πολυσύχναστου» blog. Μερικές από τις λειτουργίες που παρέχουν είναι η προστασία από spam μηνύματα, η δυνατότητα επίβλεψης ενός σχολίου από τον ιδιοκτήτη του blog  πριν την δημοσίευση του, η δυνατότητα σχολιασμού από ανώνυμους επισκέπτες ή κάνοντας χρήση των στοιχείων σύνδεσης άλλων υπηρεσιών και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες και χρήσιμες επιλογές, που συνήθως ικανοποιούν τον blogger.

Πέρα όμως από τις ενσωματωμένες δυνατότητες σχολιασμού της κάθε πλατφόρμας, υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο μερικές υπηρεσίες οι λεγόμενες Comment Platforms. Η κύρια διαφορά τους έγκειται στις επιπλέον δυνατότητες που δίνουν όπως πχ η ενιαία διαχείριση των σχολίων εάν έχετε ένα η περισσότερα blogs ή sites, η σύνδεση τους με τα κοινωνικά δίκτυα, η προβολή ιστορικού σχολίων ανά χρήστη, η απευθείας εισαγωγή φωτογραφιών σε κάθε σχόλιο, η προβολή σχετικών άρθρων, η προβολή διαφημίσεων προς όφελος του blogger και πολλά άλλα. Θα ξεκινήσουμε σήμερα την παρουσίαση των δημοφιλέστερων comment platforms με το Disqus.

Η υπηρεσία Disqus

Όπως μπορείτε να δείτε, το all4blogs επέλεξε μια από τις πιο διαδεδομένες πλατφόρμες σχολιασμού το Disqus. Οι λόγοι που επιλέξαμε την συγκεκριμένη υπηρεσία ανάμεσα στις άλλες είναι η λειτουργικότητα, η δημοτικότητα της αλλά και η αισθητική που εναρμονίζετε άψογα χωρίς κόπο με το υπόλοιπο site. Το να εγκαταστήσετε την εν λόγο υπηρεσία είναι σχετικά απλό μιας και υπάρχουν  αυτοματοποιημένες διαδικασίες για τις περισσότερες πλατφόρμες blogging και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε εγγραφή και να ακολουθήσετε τον αντίστοιχο οδηγό για τη δική σας πλατφόρμα (www.disqus.com/admin/settings/install).

Μερικά από τα δυνατά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας είναι:

– Εύκολη διαχείριση μέσω του admin panel με πολλές εξελιγμένες λειτουργίες

– Διαχείριση σχολίων (moderation) μέσω του admin panel ή μέσω mail ή απευθείας στο blog (inline)

– Ενοποιημένη διαχείριση για περισσότερα από ένα blogs

– Εύκολη παρακολούθηση της δραστηριότητας σου σε άλλα sites

– Εύκολη εισαγωγή των υφιστάμενων σχολίων και δυνατότητα συγχρονισμού

– Δυνατότητα εξαγωγής σχολίων για backup χρήση

– Λεξικό ακατάλληλων λέξεων (Φίλτρα)

– Mobile ready

– Υποστηρίζει black list και white list

– Απλοποιημένα στατιστικά

– Υποστήριξη σχετικού περιεχομένου

– Υποστήριξη διαφημίσεων στο σχετικό περιεχόμενο (Promoted Discovery)

– Δυνατότητα ανεξάρτητων comment moderators

– Ο καθένας μπορεί να κάνει εγγραφή με mail για την παρακολούθηση των σχολίων του κάθε άρθρου ξεχωριστά

– Δυνατότητα εισαγωγής φωτογραφιών και βίντεο σε κάθε σχόλιο

– Θετική και αρνητική ψήφο σε κάθε σχόλιο

– Δυνατότητα αυτόματου κλεισίματος των σχολίων μετά την πάροδο Χ ημερών

– Δυνατότητα εγγραφής και με χρήση τρίτου λογαριασμού (OpenID, Google, Facebook, Twitter, Yahoo)

– Δυνατότητα αυτόματης κοινοποίησης των σχολίων που κάνετε στο Facebook και στο Twitter

Οι δυνατότητες του φυσικά δε σταματάνε στα παραπάνω και μπορεί να κάνετε ακόμα περισσότερα και σίγουρα πολλά περισσότερα από ότι με το default comment σύστημα μιας πλατφόρμας blogging. Αν τα παραπάνω χαρακτηριστικά σας έπεισαν για τις δυνατότητες του Disqus μη διστάσετε να το εγκαταστήσετε. Πριν προχωρήσετε όμως στην εγκατάσταση του στο blog σας θα πρέπει να ξέρετε και τις εξής αδυναμίες που εμείς συναντήσαμε.

– Η εισαγωγή των παλιών comments είναι εύκολη και αυτοματοποιημένη αλλά χρειάζεται χρόνο, από μερικές ώρες έως μερικές μέρες ανάλογα τον όγκο και το φόρτο εργασίας της υπηρεσίας.

– Οι διευθύνσεις στα σχόλια γίνονται αυτόματα ενεργά Links αν και υπάρχει δυνατότητα τα σχόλια αυτά να μην δημοσιεύονται πριν τα εγκρίνετε.

– H εύκολη προσαρμογή της εμφάνισης των comments είναι περιορισμένη (δυο themes: light & dark και δύο typeface) αν και μπορεί να επεξεργαστεί περαιτέρω με CSS.

Στα επόμενα exclusive θα σας παρουσιάσουμε μερικές ακόμα πλατφόρμες σχολίων για να μπορέσετε να συγκρίνετε και να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει με σκοπό να προσελκύσετε περισσότερα σχόλια, να βελτιωθεί η εμπειρία των αναγνωστών σας αλλά και να διευκολύνετε τους εαυτούς σας στο διαχειριστικό κομμάτι.


Είμαι ο Χαψής Γιώργος, co-founder στην εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών WebHippies. Στο all4blogs θα βρείτε άρθρα μου με τεχνικές κυρίως συμβουλές και ιδέες σχετικά με το πως θα βελτιωθείτε στο blogging

  1. Το πρώτο άρθρο στα Ελληνικά που βρήκα με αξίολογες και αξιόπιστες πληροφορίες. Το disqus χρησιμοποείται πάρα πολύ σε μεγάλες ιστοσελίδες κυρίως του εξωτερικού και σκέφτομαι να το προσθέσω και στο δικό μου site. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει αλλά ενδεχομένως θα το κάνω το εγχείρημα. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.