READING

Προστατέψτε τα κείμενα σας από αντιγραφές (μέρος 1...

Προστατέψτε τα κείμενα σας από αντιγραφές (μέρος 1ο)

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μέρος του exclusive περιεχομένου μας που προσφέρουμε στους εγγεγραμμένους χρήστες της mailing list μας, και στάλθηκε στις 22-8-2013

Αποφασίσαμε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να κοινοποιούμε ΚΑΠΟΙΑ από αυτά τα άρθρα για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες αλλά και ως μέσο προώθησης! Αν θέλετε και εσείς να λαμβάνετε πρώτοι παρόμοιο περιεχόμενο στα εισερχόμενα σας… γίνετε μέλος της παρέας μας! 

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς, στο network του all4blogs, παράπονα και αναφορές περιστατικών σχετικά με αντιγραφές κειμένων αλλά και άλλου υλικού από blogs χωρίς ο αντιγραφέας να αναφέρει τον συγγραφέα ή να του αποδώσει με κάποιο τρόπο τα ανάλογα credits. Το φαινόμενο κάθε άλλο παρά νέο είναι, και μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό ή και αναμενόμενο.

Όλοι οι bloggers βασίζονται στον δημόσιο διαμοιρασμό που προσφέρει το διαδίκτυο, για να κάνουν γνωστές τις απόψεις και τις ιδέες τους, και από τη στιγμή που κάτι δημοσιεύεται εξυπακούεται ότι μπορεί και να καπηλευτεί εύκολα από τον οποιοδήποτε. Σκοπός άλλωστε του διαδικτύου είναι να μεταφέρει την πληροφορία και όχι να την περιορίσει.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος γνωρίζαμε ότι υπάρχουν διάφορες «προγραμματιστικές» πρακτικές διαθέσιμες, οι οποίες απαγορεύουν στον χρήστη να αντιγράψει εύκολα το περιεχόμενο ενός blog και έτσι ξεκινήσαμε μια μικρή έρευνα, με σκοπό να βρούμε τις καλύτερες και τις πιο διαδεδομένες λύσεις και να τις μεταφέρουμε σε σας.

Πρώτα πρώτα να το ξεκαθαρίσουμε, ότι στο all4blogs είμαστε αντίθετοι με αυτές τις πρακτικές. Πιστεύουμε ότι περισσότερο κακό σας κάνουν παρά καλό για τους εξής τρεις λόγους:

  1. Ενοχλούν τους επισκέπτες σας
  2. Εμποδίζουν το περιεχόμενο σας να διαδοθεί
  3. Καμιά  λύση δεν είναι απροσπέλαστη

Σκεφτείτε ότι διαβάζετε ένα  blog ή site που μόλις ανακαλύψατε και σας άρεσε. Το βάζετε στα αγαπημένα σας και θέλετε να αντιγράψετε κάτι για τις σημειώσεις σας…  Αλλά διαπιστώνετε ότι… δεν μπορείτε να μαρκάρετε το κείμενο, ενοχλητικά pop ups πετάγονται με το που κάνετε δεξί κλικ και γενικά φαίνεται να μην έχετε τον έλεγχο του blog που επισκέπτεστε… Δεν σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα; Ο επισκέπτης λοιπόν του δικού σας blog ίσως βιώσει ακριβώς την ίδια κατάσταση και νιώσει ακριβώς ότι νιώσατε, με αποτέλεσμα πολλές φορές να φεύγει.

Επίσης με το να απαγορεύετε στους επισκέπτες να αντιγράφουν το περιεχόμενο σας  απαγορεύετε, σε αυτούς που έχουν κάθε καλή πρόθεση να το διαδίδουν. Ακόμα και εσείς οι ίδιοι δεν θα μπορείτε να αντιγράψετε ένα μικρό κομμάτι κειμένου για να το κοινοποιήσετε στα social media κάνοντας τα εύκολα δύσκολα. Και για να είμαστε ρεαλιστές αν κάποιος θέλει να πάρει το περιεχόμενο σας σίγουρα θα βρει μια λύση, μιας και κανένας τρόπος δεν είναι απροσπέλαστος.

Αν όμως θέλετε πραγματικά να εφαρμόσετε μια τέτοια λύση στο blog σας εμείς σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες, ξεκινώντας σήμερα από την κορυφαία, ενώ θα ακολουθήσουν και οι άλλες δυο στα επόμενα newsletter.

Η μέθοδος CSS (All4blogs recommended)

Με την συγκεκριμένη μέθοδο απαγορεύουμε στο χρήστη να επιλέξει κείμενο από το περιεχόμενο μας σε όλο το blog ή σε συγκεκριμένα κομμάτια του. Ακόμα και σε συγκεκριμένα κομμάτια μιας δημοσίευσης.

Η CSS (Cascading Style Sheets) με απλά λόγια είναι μια «γλώσσα υπολογιστή» που χρησιμοποιείται για την αλλαγή της εμφάνισης μιας σελίδας HTML. Όλες οι σελίδες στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν πλέον CSS και η σύνταξη της μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τις ίδιες εντολές σε διαφορετικά ή/και μεμονωμένα κομμάτια μιας ιστοσελίδας χωρίς να τις ξαναγράφουμε. Αυτό γίνεται με την χρήση class ή id που μπορούμε απλοϊκά να παρομοιάσουμε ως ονόματα μιας σειράς εντολών. Όλες οι εντολές CSS ακολουθούντα από παραμέτρους που δηλώνουν τι να κάνουν. Για παράδειγμα η εντολή color ακολουθείτε από το χρώμα της επιλογής μας και συντάσσεται έτσι: color: black; Το ελληνικό ερωτηματικό δηλώνει ότι εκεί τελειώνουν οι παράμετροι της εντολής και είναι απαραίτητο.

Μια από τις εντολές της CSS είναι ή user-select η οποία χαρακτηρίζει το κατά πόσο ένα στοιχείο της σελίδας μας μπορεί να επιλεγεί από τον επισκέπτη και η παράμετρος που θα την συνοδέψει στην περίπτωση μας είναι το none.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε λοιπόν για να απαγορέψετε την επιλογή κειμένου ή εικόνων από το blog σας είναι :

  1. Να πάτε από τον πίνακα ελέγχου στο Πρότυπο
  2. Επιλέξτε επεξεργασία HTML
  1. Στον κώδικα του προτύπου μας ψάχνουμε να βρούμε το .post-body {

    και αμέσως μετά την αγκύλη, πατάμε enter για να πάμε σε νέα σειρά, κάνουμε επικόλληση τον παρακάτω κώδικα
    -webkit-user-select: none;
    mozuserselect: none;
    msuserselect: none;
    ouserselect: none;
    userselect: none
    ;

  2. Πατάμε αποθήκευση προτύπου και voila! Το κείμενο των Post σας δεν μπορεί πια να αντιγραφεί.

Προσοχή! Μόνο το κείμενο των post σας επηρεάστηκε με την συγκεκριμένη αλλαγή.

Αν θέλουμε τώρα να το εφαρμόσουμε μόνο σε ένα post ή σε ένα κομμάτι ενός post τότε αντί να προσθέσουμε τον παραπάνω κώδικα στο theme κάνουμε τα εξής

  1. Ανοίγουμε ή δημιουργούμε την ανάρτηση μας
  2. Γράφουμε το κείμενο μας και πατάμε το κουμπάκι HTML

  3. Στην αρχή του κειμένου βάζουμε τον παρακάτω κώδικα<div style=”-webkit-user-select: none; -moz-user-select: none; -ms-user-select: none; -o-user-select: none; user-select: none;”>

     

  4. Και στο τέλος βάζουμε </div>
  5. Αποθηκεύουμε. Αυτό ήταν!

 

Με τον παραπάνω τρόπο μπορείτε εύκολα και χωρίς να ενοχλείτε ιδιαίτερα τον χρήστη να προστατέψετε το περιεχόμενο σας από αντιγραφές.


Είμαι ο Χαψής Γιώργος, co-founder στην εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών WebHippies. Στο all4blogs θα βρείτε άρθρα μου με τεχνικές κυρίως συμβουλές και ιδέες σχετικά με το πως θα βελτιωθείτε στο blogging

RELATED POST

  1. Traveler

    5 Ιανουαρίου

    Σας ευχαριστώ πολύ!! Αυτό το άρθρο σας πραγματικά με έσωσε καθώς αντιμετώπιζα μεγάλο πρόβλημα με κάποιους κυρίους οι οποίοι έκαναν copy paste τα άρθρα μου…

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.