Backup for blogger.com

Των φρόνιμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν λέει ο σοφός λαός κι όσο ντεμοντέ κι αν ακούγεται δεν παύει να είναι ιδιαίτερα σημαντικό το να προσπαθούμε να αποφύγουμε μια άσχημη κατάσταση πριν χρειαστεί να την αντιμετωπίσουμε. Με άλλα λόγια η προνοητικότητα για έναν blogger μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια ιδίως όταν το blog του φιλοξενείτε από μια δωρεάν πλατφόρμα όπως το blogspot ή το wordpress.com όπου οτιδήποτε και να συμβεί η ευθύνη θα πέσει σε εσάς.

Κι αν αναρωτηθείτε το τι μπορεί να πάθει το blog σας ώστε να χρειάζεται να έχετε αντίγραφα ασφαλείας θα σας δώσω εδώ πολύ σύντομα τρία πιθανά σενάρια.

1. Ανθρώπινο λάθος. Ένα στραβό…κλικ και μπορεί να διαγράψετε πολύτιμο περιεχόμενο ή να χάσετε την πρόσβαση σε αυτό.

2. Hacking. Μπορεί να συμβεί και σε σας είτε γιατί το password σας είναι η ημερομηνία γέννησης σας ή το 123456, είτε γιατί ένα μελλοντικό πιθανό bug στην πλατφόρμα να αφήσει κενό ασφαλείας.

3. Παραβίαση πολιτικής της εκάστοτε πλατφόρμας με αποτέλεσμα τη διαγραφή του blog.

Η προνοητικότητα στην εποχή της τεχνολογίας είναι συνώνυμη με τα αντίγραφα ασφαλείας, το γνωστό σε όλους μας backup. Μια διαδικασία που προσωπικά, όσες φορές την τήρησα, με έχει σώσει από το να χάσω λίγες ώρες δουλειάς έως το να χάσω τη δουλειά μου ή και ακόμα χειρότερα με γλύτωσε από το να υποχρεωθώ να πληρώσω αποζημιώσεις.

Υπάρχουν εκεί έξω εταιρείες μεγαθήρια που ασχολούνται με τις διαδικασίες αυτές και μέσα από σενάρια που δημιουργούν, προσπαθούν να προβλέψουν από πού μπορεί να προέλθει απώλεια δεδομένων, πως μπορεί να αποτραπεί και στην χειρότερη περίπτωση πως να αντιμετωπιστεί.

Όταν μιλάμε για αντίγραφα ασφαλείας μπορούμε να χωρίσουμε την διαδικασία σε δύο κατηγορίες. Τα μη αυτοματοποιημένα αντίγραφα ασφαλείας και τα αυτοματοποιημένα. Αν και κάνουν (σχεδόν) το ίδιο πράγμα η διαφορά τους πρακτικά είναι τεράστια και ουσιώδης μιας και οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες δεν «ξεχνάνε»  να πάρουν backup και δεν το κάνουν «μια στο τόσο».

Δυστυχώς για την πλατφόρμα του blogger δεν υπάρχει ενσωματωμένη  λειτουργία για αυτοματοποιημένα backup, οπότε θα πρέπει να κάνετε την παρακάτω πολύ απλή  διαδικασία σε συχνά διαστήματα:

1. Πάτε στο πίνακα ελέγχου του blog σας  και έπειτα Ρυθμίσεις > Άλλο 

2. Πατάτε Εξαγωγή ιστολογίου


3. Στο παραθυράκι που θα σας εμφανιστεί επιλέγετε Λήψη ιστολογίου


Αμέσως ξεκινά να κατεβαίνει ένα αρχείο xml το οποίο περιέχει όλα τα δεδομένα του blog σας εκτός από το theme.
Καλό θα είναι να έχετε και ένα αντίγραφο ασφαλείας του theme. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Από τον πίνακα ελέγχου πηγαίνετε στο Πρότυπο
2. Πατάτε στο Δημιουργία αντίγραφου ασφαλείας / Επαναφορά


3. Στο παραθυράκι που θα μας εμφανιστεί επιλέγουμε Λήψη πλήρους προτύπου

Τα δύο αρχεία που κατέβηκαν στον υπολογιστή σας είναι στην ουσία όλο το blog σας. Σαν επαγγελματίας θα πρέπει να σας πω ότι backup σε ένα σημείο ίσον με κανένα backup. Μην επαναπαυθείτε! Αντιγράψτε αυτά τα αρχεία σε ένα φλασάκι το οποίο θα το έχετε μαζί σας just in case και πριν η κακιά ώρα χτυπήσει τον σκληρό σας δίσκο.

Και επειδή ξέρω αγαπημένοι μου all4blogger’s ότι σαν τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες δεν έχει, σας ετοιμάζουμε σε επόμενο άρθρο, ένα τρόπο αυτοματοποιημένου backup που θα σας λύσει τα χέρια και θα σας ανοίξει άλλους ορίζοντες. Υπομονή λοιπόν και μην ξεχάσετε να πάρετε backup το blog σας!

 


Είμαι ο Χαψής Γιώργος, co-founder στην εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών WebHippies. Στο all4blogs θα βρείτε άρθρα μου με τεχνικές κυρίως συμβουλές και ιδέες σχετικά με το πως θα βελτιωθείτε στο blogging

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.